Näringslivets skattedelegations mediapris till Petter Birgersson

Petter BirgerssonNäringslivets Skattedelegations mediapris 2014 går till Petter Birgersson som är politisk redaktör för Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda samt ledarskribent på Kristianstadsbladet. Priset delades ut på pressklubben i Stockholm under tisdagen av Näringslivets Skattedelegations avgående ordförande Rune Andersson som även presenterade juryns motivering:

– Petter Birgersson belyser som ledarskribent skattefrågor både på djupet och bredden. Han analyserar komplexa samband och förklarar dem på ett pedagogiskt sätt för en bred allmänhet. I sina ledare skriver han om många olika skattefrågor, allt från kommunal- och landstingsskatter till bolags- och ägarskatter. Petter Birgersson är dessutom mycket produktiv och initierad. Han är en av de som skriver mest om skatter i svenska media med hundratals artiklar i ämnet varje år.

Priset är ett stipendium på 100 000 kronor till den person som gjort de bästa insatserna för att öka intresset och förståelsen för skatternas betydelse för ekonomin i ett samhälls-, företags- och individperspektiv.

– Det är en stor ära för mig att få det här priset. Jag är särskilt hedrad eftersom så många namn som är förebilder för mig inom opinionsjournalistiken fått priset tidigare. Jag ser mig också som en företrädare för lokala och regionala tidningar som är den vanligaste tidningen på svenskarnas köksbord, sa Petter Birgersson.

Petter Birgersson
Mediapriset instiftades i anslutning till Näringslivets Skattedelegations 90-årsjubileum 2008. Förra året gick priset till Tobias Wikström, ledarskribent på Dagens Industri. Tidigare pristagare är Eric Erfors, ledarskribent på Expressen, Kristina Gauthier Reberg på Riksdag & Departement, PJ Anders Linder då Svenska Dagbladet och nu på Axess samt Eva-Lena Ahlqvist på Dagens Industri.
Petter Birgersson

– För hushåll och företag tillhör skatter de största utgiftsposterna. Petter Birgersson gör en mycket viktig insats när det gäller att beskriva och analysera viktiga skattefrågor. Personligen anser jag dessutom att det särskilt viktigt med god bevakning av skattefrågor även i lokalpress eftersom detta berör människor i hela landet, sa Rune Andersson.

[samtliga foton Sören Andersson]